حسابداری مالیاتی چیست؟
حسابداری مالیاتی حسابداری است که به منظور انباشت اطلاعات مربوط به درآمد ناخالص و هزینه های ناخالص مطابق با قوانین قابل اجرا نگهداری می شود و برای تهیه گزارش مالیاتی استفاده می شود که شکل، قوانین، رویه و مهلت ارائه آن توسط مالیات دولتی تعیین می شود. به عبارت ساده، حسابداری مالیاتی برای پرداخت صحیح مالیات مورد نیاز است.
حسابداری مالیاتی بر تعیین پایه مالیاتی، مالیات بر درآمد برای هر دوره گزارشی (مالیاتی) متمرکز است که تحت تأثیر قوانین اقتصادی و تحت تأثیر عملکرد مالی سیستم مالیاتی تشکیل می شود.
حسابداری مالیاتی به شما امکان می دهد درآمد و هزینه های شرکت را در مقایسه با داده های حسابداری به منظور مالیات بر سود تنظیم کنید. نحوه نگهداری سوابق مالیاتی در سیاست حسابداری برای اهداف مالیاتی با دستور مربوطه رئیس سازمان تعیین می شود.
موضوعات حسابداری مالیاتی اموال، بدهی ها و معاملات تجاری سازمان است که ارزش گذاری آنها اندازه پایه مالیاتی دوره مالیاتی گزارش جاری یا پایه مالیاتی دوره های بعدی را تعیین می کند.
واحدهای حسابداری مالیاتی باید به عنوان اشیاء حسابداری مالیاتی در نظر گرفته شوند که اطلاعات مربوط به آنها برای بیش از یک دوره گزارش استفاده می شود.
شاخص های حسابداری مالیاتی – لیستی از ویژگی هایی که برای شیء حسابداری ضروری است.
داده های حسابداری مالیاتی – اطلاعات مربوط به ارزش یا سایر ویژگی های شاخص ها (ارزش شاخص) که هدف حسابداری را تعیین می کند، منعکس شده در جداول توسعه، گواهی های حسابدار و سایر اسناد مالیات دهندگان، گروه بندی اطلاعات در مورد اشیاء مالیات.
سیستم حسابداری مالیاتی باید توسط مالیات دهنده به طور مستقل بر اساس اصل توالی اعمال هنجارها و قوانین حسابداری مالیاتی سازماندهی شود، یعنی به طور مداوم از یک دوره مالیاتی به دوره دیگر اعمال می شود. روش نگهداری سوابق مالیاتی توسط مؤدی مالیاتی در خط مشی حسابداری برای اهداف مالیاتی با تصویب دستور (دستورالعمل) مربوطه رئیس تعیین می شود.
محتوای داده های حسابداری مالیاتی (از جمله داده های اسناد اولیه) یک راز مالیاتی است. افرادی که به اطلاعات موجود در داده های حسابداری مالیاتی دسترسی پیدا کرده اند ملزم به حفظ اسرار مالیاتی هستند. برای افشای آن، آنها مسئولیت تعیین شده توسط قانون فعلی را دارند. داده های حسابداری مالیاتی باید منعکس کننده روش تولید مقدار درآمد باشد
و هزینه ها، روش تعیین سهم هزینه های حساب شده برای اهداف مالیاتی در دوره مالیاتی (گزارشگری) جاری، میزان مانده هزینه ها (زیان) که باید به هزینه ها در دوره های مالیاتی زیر پرداخت شود، روش تشکیل مقدار ذخایر ایجاد شده و همچنین میزان بدهی برای تسویه حساب با بودجه مالیات بر درآمد.
بنابراین ، حسابداری مالیاتی مجموعه ای از اقدامات تعیین شده توسط قانون مالیات است که توسط مقامات مالیاتی انجام می شود تا همه مالیات دهندگان (یا نمایندگان مالیاتی) را در مقامات مالیاتی ثبت کنند و اطلاعات مربوط به مالیات دهندگان را در ثبت نام دولتی واحد مالیات دهندگان جمع آوری کنند.
همچنین بخوانید » حسابداری پیمانکاری چیست؟
وظایف حسابدار مالیاتی در شرکت چیست؟
مالی – در درجه اول برای خدمات مالیاتی مهم است، زیرا. تضمین به موقع و پر کردن خزانه برای اطمینان از کار دستگاه دولتی.
اطلاعاتی – ایده ای از وضعیت مالی سازمان، و همچنین کل مالیات های پرداخت شده به سطوح مختلف بودجه، میزان پرداخت مالیات، حق بیمه می دهد.
تهیه گزارش مالیاتی به شما امکان می دهد از صحت حسابداری مالیاتی با مقایسه شاخص های مختلف / سایر داده ها و آشتی با مقامات مالیاتی اطمینان حاصل کنید.
وظایف حسابدار مالیاتی به شرح زیر است:
- اقدامات لازم برای تشکیل پرونده مالیاتی
- تهیه، تنظیم و ارسال اظهارنامه مالیاتی
- انجام امور مربوط به مالیات عملکرد و مالیات ارزش افزوده
- تهیه گزارش درآمد ها، هزینه ها، بدهی ها و طلب های شرکت به صورت سالانه و ماهانه شرکت به منظور محاسبه مالیات فصلی و سالانه
- تحریر دفاتر پلمپ شده قانونی
- اعلام و پیگیری چک های دریافتی، برگشتی و وصول نشده
- تنظیم لایحه دفاع مالیاتی دفاع از پرونده مالیاتی در مراحل مختلف هیأت های حل اختلاف شورای عالی مالیاتی و دیوارن عدالت داری
- ارائه و پیشنهاد راهکارهایی برای کاهش بدهی مالیاتی
- داشتن اطلاع از کلیه قوانین مالیاتی، معافیت ها؛ بخشودگی و غیره
همچنین بخوانید: نرم افزارهای حسابداری در رشت : آموزش نرم افزار هلو در رشت، آموزش نرم افزار سپیدار در رشت
به طور کلی هدف از حسابداری مالیاتی چیست؟
- نظارت بر وجوه نقد و غیر نقدی که به سازمان یا شرکت مربوطه وارد یا خارج میشود
- رسیدگی و محاسبه مالیات بر درآمد
- پیگیری تمامی معافیت مالی
- محاسبه هزینه های قابل قبول مالیاتی
- قرائن و ضرایب مالیاتی
- جریمه ها و تشویق های دولتی مشخص
- یک حسابدار متخصص و حرفه ای جلوی جریمه های سنگین و ضررهای مالی را میگیرد، شرایط را برای استفاده شرکت از فرصت ها و معافیت های مالیاتی را فراهم میکنند
هدف اصلی حسابداری مالیاتی، تشکیل اطلاعات جامع و واقعی در مورد نحوه حسابداری هر معامله تجاری تکمیل شده برای اهداف مالیاتی است
کاربران خارجی اطلاعات مقامات مالیاتی هستند که صحت تشکیل پایه مالیاتی، محاسبات مالیاتی را ارزیابی می کنند و همچنین بر دریافت مالیات به بودجه نظارت دارند.
حسابداری مالیاتی فقط شامل مرحله تعمیم اطلاعات است. جمع آوری و ثبت اطلاعات با مستندسازی در سیستم حسابداری انجام می شود.
سوابق مالیاتی باید حاوی اطلاعات زیر باشد:
- روش تشکیل مقدار درآمد و هزینه؛
- روش تعیین سهم هزینه های در نظر گرفته شده برای اهداف مالیاتی در دوره مالیاتی (گزارش) جاری؛
- مبلغ مانده هزینه ها (زیان) که باید به هزینه ها در دوره های مالیاتی زیر نسبت داده شود.
- روش تشکیل مقادیر ذخایر ایجاد شده؛
- مقدار بدهی در تسویه حساب با بودجه برای مالیات.
آینده شغلی حسابداری مالیاتی
شغل های بسیار مناسبی برای حسابداران مالیاتی در جامعه وجود دارد. چرا که در تمامی کسب و کار ها چه کوچک و چه بزرگ از این حسابداران استفاده میشود. به افرادی که در این زمینه تحصیل می کنند توصیه می شود که حتما تحصیلات تکمیلی را نیز بگذرانند. این رشته یکی از رشته های بسیار کاربردی است که امنیت شغلی آن از شغل های دیگری که مخصوصاً در ایران است بالاتر است.
برای حرفهای شدن در این رشته می توانید در دوره های آموزشی حسابداری مجتمع آموزشی گیلار شرکت کنید؛ و از سازمان فنی و حرفهای کشور مدرک معتبر نیز دریافت کنید. این مدارک می توانند در سطح بین المللی هم معتبر باشند. البته این را باید متذکر شویم که صرفا داشتن مدرک به شما کمک نخواهد کرد. بلکه داشتن تخصص در این رشته و مهارت شما است که به شما و کارتان ارزش خواهد بخشید.